Tre tips for å komme i gang med vottestrikking

Uncategorized Feb 07, 2021
Kvier du deg for å strikke votter fordi du synes det er vanskelig å strikke med strømpepinner? Synes du vottediagrammer er litt avskrekkende? Ta det rolig, jeg har tipsene som får deg i gang med vottestrikkingen.

PS. Dette innlegget er ikke sponset, produktene jeg linker til er kun varme anbefalinger fra meg

Faktisk har jeg ikke strikket så mye votter før jeg designet det selv. Det var litt som med sokkestrikkingen, jeg har aldri egentlig vært så interessert i å strikke det. Mye fordi vi i familien vår i alle år har fått hjemmestrikkede votter (og sokker) av bestemoren min. Det strikket hun helt til det siste, hun hadde alltid votter eller sokker på pinnene i strikkekurven sin ved siden av godstolen. 

I tillegg har jeg jo et alvorlig tilfelle av "second sock syndrome", det vil si vegring mot å fullføre den andre sokken, eller votten. Jeg strikker den første med stor iver, for det er jo som kjent veldig gøy å begynne på et nytt prosjekt. Men å gjenta det samme én gang til på vott nummer to er litt mindre spennende. Da har det en tendens til å dukke opp en ny designidé jeg bare MÅ teste ut, eller et annet strikketøy som bare frister mye mer.

Men nå har jeg blitt hekta på å strikke både votter og sokker! Jeg tok erimagi sitt Sokkestrikk - grunnkurs i fjor (og er med på en ny runde nå, bare fordi det er så koselig), og etter det har jeg virkelig elsket å strikke sokker. Og det viste seg at den strikkegleden smittet over på vottestrikking! For etter at jeg designet Ønskevottene som månedens prosjekt i Strikkesøstrene (medlemsklubben min), har jeg blitt en racer på votter også. Til og med vott nummer to! 

Her er mine beste tips for å komme i gang, og lykkes, med vottestrikkingen:

1. Godt verktøy er halve jobben

På samme måte som jeg anbefaler de rette strikkepinnene til hullstrikk, hjelper verktøyet veldig mye også her. Mange synes det er kronglete å strikke på strømpepinner, og skyr derfor unna vottestrikking på grunn av det.

Etter at tanta mi tipset meg om de såkalte trio-pinnene, har det åpnet seg en ny verden for meg både når det gjelder strikking av votter og sokker, men også ermer, spesielt barnegensere. De er helt geniale til å strikke rundt med når omkretsen er liten. Jeg bruker Addy Crasy Trio (jeg vet faktisk ikke om det finnes noen andre merker), og de finnes i størrelse 2,5 mm og opp til 5 mm. Det er et sett med tre bøyelige pinner, altså de har en (veldig kort) vaier slik som på rundpinner. Du fordeler maskene på to pinner og strikker med den tredje. 

Her er en video hvor jeg viser hvordan jeg gjør det:

Ermestrikk på trio-pinner

 Om du har prøvd trio-pinner og ikke liker det (vi er jo alle forskjellige), kan jeg anbefale 15 cm strømpepinner (i stedet for 20), som jeg lærte i sokkestrikkekurset til erimagi. Det er mye enklere med litt kortere pinner.

 

 2. Ull er gull

Til vottestrikking er det ingen over, ingen ved siden: Ull er det absolutt beste. Jeg anbefaler 100 % ren, ny ull, og ikke superwash. Superwash anbefaler jeg egentlig aldri uansett, blant annet på grunn av miljøhensyn. Superwash-behandlet garn har et tynt, tynt lag med mikroplast - det er det som gjør at plagget tåler vaskemaskin-program på 40 grader. Plasten gjør også at fiberne oppfører seg annerledes, og at ulla ikke isolerer så godt lenger. Votter i superwash-garn blir derfor fort veldig kalde, og da er jo hensikten borte. For det er jo ingen vits i å strikke votter som ikke kan brukes. Noen av mine favoritter til litt tykkere votter (på pinne 3,5 - 4 mm) er Dale Garn Natural Lanolin Wool, Linde Garn Ren Ull og Sandnes Garn Peer Gynt. Til tynnere votter (på pinne 2,5 - 3 mm) er blant annet Rauma Finull og Charmis Mjuk favoritter.

3. Skritt for skritt, linje for linje

Som med alle andre oppskrifter, så lønner det seg alltid å lese oppskriften og gjøre nøyaktig det som står, linje for linje. Følg beskrivelsen i teksten og se på diagrammet samtidig. Vottediagrammer kan se litt rare ut og være litt overveldende, men bare følg det maske for maske og linje for linje, så skal du se at det er mye enklere enn du tror når du først setter i gang.

Masse lykke til med vottestrikkingen!

Se også gjerne denne videoen hvor jeg snakker mer om disse tre tipsene:

Lykkes med vottestrikkingen

Jeg har også laget en Oppskriftsguide som guider deg gjennom strikkeoppskrifter fra A til Å og inkluderer en innføring i hvordan strikke etter et diagram, som du kan få gratis ved å klikke her:

Oppskriftsguiden

Ps. Ønskevottene er månedens prosjekt for februar i Strikkesøstrene. Vil du være med å strikke votter i den koselige Facebookgruppa og få videoer som viser deg hele prosessen skritt for skritt? Vi strikker et nytt prosjekt hver måned og du får en ny oppskrift, videokurs og kan treffe andre hyggelige strikkere, spørre om alt du lurer på og ha det trivelig.

Les mer og meld deg inn her:

Strikkesøstrene medlemsklubb

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.