Hvordan lykkes med hullstrikk

Har du prøvd deg på hullstrikk, men ikke fått det helt til? Kom du ut av hvilken omgang du var på i mønsteret? Var det vanskelig å følge med på diagrammet?

PS. Dette innlegget er ikke sponset, produktene jeg linker til er kun varme anbefalinger fra meg (og noen fra kundene mine). 

Jeg har vært der. De første par gangene jeg skulle strikke hullmønster begynte jeg med godt mot, men skjønte fort at jeg rakk opp mer enn jeg strikket fremover (ett skritt frem, førti tilbake), og prosjektet havnet ganske fort i UFO-haugen (UFO = uferdig objekt, som sannsynligvis ikke blir gjort ferdig på årevis).

Men jeg gav meg jo likevel ikke, jeg begynte på flere hullstrikkprosjekter etter hvert som tiden gikk. Hullstrikk er jo så utrolig vakkert! På veien fant jeg noen tips, triks og hjelpemidler som gjorde det mye lettere. De deler jeg med deg her. 

Tips 1 - diagrammarkører

For å vite hvor du er i diagrammet etter som du strikker, kan det være helt essensielt å markere det på en eller annen måte. Zoom inn diagrammet på skjermen på mobilen/nettbrettet/PC-en din slik at den linja du er på ligger nederst i ruta. Har du skrevet ut diagrammet kan du brette det etter hvert som du strikker. Eller bruk post-it-lapper for å markere hvor du er. Det finnes også spesiallagde mønsterholdere/oppskriftsholdere med magnet. De har jeg ikke prøvd, men de ser veldig kjekke ut. Mange garnbutikker selger dem. De fine medlemmene i Facebookgruppa mi tipset om at slike er å få kjøpt bl.a. hos nettbutikkene Ateljé Margaretha og Hobbii.no.

Tips 2 - maskemarkører

Det neste som er lurt å ha er (mange) maskemarkører for å vite hvor du er i strikketøyet. Et hullmønster består jo som regel av en mønsterrapport, et visst antall masker som du repeterer bortover på omgangen/pinnen. Hvis du legger fra deg strikketøyet et lite øyeblikk, kan det fort være vanskelig å se hvilken maske du er på. Hvis et hullmønster består av en rapport på 8 masker som repeteres, kan du jo sette en maskemarkører etter hver av de 8 maskene bortover. Så er det lettere å holde styr på det. Jeg foretrekker de fine små metallringene som Kjersti Anett lager, men maskemarkører finnes jo i alle mulige varianter. Du kan jo bare bruke noe annet du har hjemme også: Trådstumper, binderser, sikkerhetsnåler etc.

Tips 3 - strikkepinner med lacetupp

En annen ting som kan gjøre at vi fort stopper opp i hullmønsterstrikkingen, er strikkepinnene vi bruker. Mønsteret består jo som regel av en serie med kast og fellinger (to masker strikket sammen på en eller annen måte). Det kan bli slitsomt å strikke mange fellinger med en pinne som er seig å få inn i to masker på én gang. Derfor anbefaler jeg å skaffe deg en pinne med lace-tupp når du skal strikke hullmønster. Det er en pinne med litt ekstra spiss tupp som er mye enklere å få inn i maskene. Jeg foretrekker ChiaoGoo Red Lace, både fordi de har fine spisse tupper, men også fordi de er gode å strikke med til alt annet. Maskene glir veldig godt på pinnen og de har en vaier som ikke krøller seg. Strikkedilla på Oslo City har de, eller så vet jeg om disse nettbutikkene som selger dem: Bittamis Design, Strikkeredet Design og Charmis.no.

Jeg håper disse tipsene vil hjelpe deg på veien til suksess med hullmønsterstrikkingen! Hvis du har flere lure tips, må du gjerne dele de i kommentarfeltet under. Skriv også gjerne spørsmål hvis du lurer på noe. 

Og du, hvis du vil ha et spennende hullstrikkprosjekt å teste ut disse tipsene på, anbefaler jeg Salama-lue-kurset mitt. Der lærer du å strikke kast, LLS og alt annet du trenger å vite hvis du ikke har strikket hullstrikk før. Du lærer også hvordan du strikker fôr i lua - et genialt tips som du egentlig kan bruke på alle luer med hullmønster.

Kurset inkluderer også grunnleggende strikkekunnskap for deg som er helt ny på strikking. 

Lykke til med hullstrikkingen!

Helene // Mama E

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.